Ride the Cow får nya arrangörer

Efter 14 år har initiativtagarna till friåkningstävlingen Ride the Cow i Hemavan beslutat att det är dags att lämna över rodret till Sveriges trevligaste friåkningstävling.

Ride the Cow, som fått sitt namn från dalgången Kobåset i Hemavan där tävlingen äger rum, har som mål att skapa en inbjudande, trevlig och peppande atmosfär där alla känner sig välkomna oavsett tidigare erfarenheter. 

Tävlingen har arrangerats årligen sedan 2008, med undantag från våren 2020 och 2021 då pandemin satte stopp för genomförandet.

Så i april 2022 blir det storartad comeback, och för att skapa förutsättningar för ett evenemang som är bättre än någonsin lämnas nu rodret vidare till nya arrangörer.

Nu är det 14 år sedan vi höll vår första tävling och med ett visst vemod så kändes det som att det var dags att fylla på med ny energi. Men bara för att vi lämnar bort rodret så är vi inte borta, men förhoppningsvis har vi gett oss utrymmet att umgås lite mer för det goa hänget kan vi ju inte överge. Kanske är det möjligt att man gör comeback i tävlingen också, för de första åren var vi faktiskt med och tävlade själva. Men tanken är väl att vi nu kommer stötta mer i bakgrunden där vi kan tänkas behövas, berättar Patric “Peppe” Samuelsson som tillsammans med Christoffer “Bosse” Boström grundade Ride the Cow.

Ambitionen med tävlingen har varit att främja ett ”friåknings-community”, sänka trösklarna för inträde i sporten och försöka skapa en familjär och öppen stämning med en arena för utveckling och gemenskap oavsett nivå. 

Friåkningstävlingen är öppen för skid-, telemark- och snowboardåkare och alla deltagare får åka båda tävlingsdagarna. Upplägget är anpassat för att passa både förstagångstävlande och mer erfarna tävlingsåkare, men fokuset ligger främst på att utbyta erfarenheter och umgås i storslagen fjällmiljö.

– Det är med varm hand och stor tillförlit som vi lämnar över rodret till Gabriella Edebo och Lovisa Rosengren som båda gjorde sin friåkningsdebut och deltog på det allra första campet på just RTC, och de senaste åren varit med och coachat samma camp och jobbat med tävlingen. Med denna överlämning känns cirkeln sluten, säger Peppe och fortsätter: 
– Vi minns tillbaka till första gången vi träffade Gabbi och Lovis: 

Lovis – hon som med sin nyfikenhet likt en rumpnisse dök upp från ingenstans för att utforska och upptäcka. Hon deltog både i alpin- och telisklassen för att få så mycket åk som möjligt.

Gabbi – hon som alltid med en positiv anda ville upp för ett till åk och likt ett tåg åkte skärande svängar över både vindpinad drevsnö och bristande skare ner mot Viterskalet.

Lovis och Gabbi lärde känna varandra 2013 när de gjorde säsong i St Anton i Österrike, och framåt våren bestämde sig för att testa på att tävla i friåkning. De hörde talas om Ride the Cow och att det verkade vara en bra tävling för rookies med trevlig stämning och bra gemenskap, så dit bar det av. Sedan dess har de båda varit med i princip varje gång, och på senare år har de varit med som coacher på campet som hålls dagarna innan tävlingen, och varit med och hjälpt till med arrangemanget. 

Jag fick ett lyckorus när Peppe och Bosse delade med sig att de ville att jag och min frirajd-kollega Gabbi skulle få ta över rodret över Sveriges trevligaste friåkningstävling. Det här ska bli sjukt roligt, spännande och en stor utmaning! Det känns väldigt tryggt och fint att Peppe och Bosse fortfarande kommer vara med på tåget och stötta i bakgrunden och att vi får föra deras v

Sedan friåkningsdebuten på Ride the Cow har både Lovis och Gabbi blivit centralfigurer inom svensk skidåkning och landat skidsponsorer på internationell nivå. Lovisa vann Salomon Freeski Dream Trip och fick åka med ett filmteam till Kashmir i Indien, och har sedan dess synts på filmduken och på bild i skidtidningar världen över. Gabbi har jobbat som webbredaktör för tidningen Åka Skidor och startade filmfestivalen Untracked Film Tour som visat skid- och snowboardfilmer i hela landet.

Det känns lite extra kul att få äran att ta över Ride the Cow eftersom det var den allra första tävlingen både jag och Lovisa körde, och det blev verkligen inkörsporten för oss båda till den svenska friåkningsscenen. Vi ser verkligen fram emot att ta över och utveckla tävlingen, men samtidigt behålla allt som gjort den så uppskattad genom åren, förklarar Gabriella Edebo. 

Nu börjar arbetet med att planera inför en hejdundrande comeback av Ride the Cow i april 2022. Datum kommer att publiceras inom kort och anmälan öppnar efter nyår, så håll utkik.

Några avslutande ord från Peppe och Bosse lyder:
Vi vill inte avsluta utan att rikta ett stort tack till alla ni som stöttat oss under åren, det har betytt mycket för oss, Ride the Cow och även för den svenska friåkningsscenen, skulle vi vilja påstå. RTC- Made by frirajders, for frirajders!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.