Ride the Cow

Sveriges trevligaste friåkningstävling sedan 2008

Tillbaka i Hemavan 18-20 April 2024!

Ride the Cow är en friåkningstävling för skid- och snowboardåkare som har arrangerats årligen sedan 2008.

Eventet är döpt efter dalgången Kobåset i Hemavan där tävlingen äger rum och målet med arrangemanget är att skapa en inbjudande, trevlig och peppande atmosfär där alla känner sig välkomna oavsett tidigare erfarenheter. Alla deltagare får åka båda tävlingsdagarna och upplägget är anpassat för att passa både förstagångstävlande och mer erfarna tävlingsåkare, men fokuset ligger främst på att utbyta erfarenheter och umgås i storslagen fjällmiljö.

Camp: 15-17 April 2024

Dagarna innan själva tävlingen arrangeras ett camp som är öppet för alla och framförallt riktat till nya tävlande för att få chans att och uppleva Hemavans fjäll med lokala guider och erfarna freeride-coacher. Den perfekta uppvärmingen inför tävlingen.
Ankomst söndag kväll 14/4.

Tävling: 18-20 April 2024

Vårt mål är att vara Sveriges trevligaste friåkningstävling med ett inbjudande och inkluderande klimat där alla känner sig välkomna, oavsett tidigare erfarenheter.
Tävlingen består av två tävlingsåk utspridda på tre dagar, där alla deltagare får köra båda åken. Den extra dagen i schemat är för att gardera oss för eventuellt busväder och gemensamma aktiviteter finns planerade för denna dag oavsett väderlek.

Mentorer
Det kommer att finnas mentorer på plats som ska kunna stötta, hjälpa och svara på frågor kring rekning, linjeval och allt som en förstagångstävlande kan tänkas fundera över. Mentorer kommer vara både de som agerar coacher under campet inför tävlingen samt alla som känner att de har erfarenhet som de vill dela med sig av. Vid anmälan till tävlingen kommer alternativet finnas att göra en intresseanmälan som mentor, och dessa personer kommer presenteras på åkarmötet innan tävlingen för att alla ska veta till vilka de kan vända sig för att få svar på frågor eller ha någon att reka åket tillsammans med.

Detta gör vi för att få tävlingen ännu mer välkomnande för de som kanske kör sin allra första friåkningstävling och för att främja kunskapsutbyte och gemenskap under dagarna.

Här kan du se bilder på de olika tävlingsåken inne i Kobåset från tidigare år.

Ålderskategorier 2024

 • Ride the Kalv (ungdom)
  • U14: född 2010-2011*
  • U16: född 2008-2009*
 • Ride the Cow
  • Senior: född 2007 och tidigare**

* Alla deltagare i ungdomsklasserna U14 och U16 behöver ha med sig målsman eller ansvarig vuxen på plats på tävlingen.
** Alla under 18 år behöver intyg från målsman med godkännande för deltagande, intygande av tillräcklig åkförmåga samt bekräftad förståelse av vad tävlingen innebär. Kontakta oss på kontakt@ridethecow.se efter anmälan.

Tävlingsklasser

 • Alpint (dam & herr)
 • Snowboard (dam & herr)
 • Telemark (dam & herr eller mixed beroende på antal anmälda)
 • Monoski (dam & herr eller mixed beroende på antal anmälda)
 • Showklassen: Åk monoski, gamla retrolagg med tillhörande klädsel, egen tolkning av showåkning eller duett. Ny klass sedan 2022 med fokus på show snarare än coolast åk. Fantasin sätter gränserna, outfit kan ge pluspoäng och möjlighet att åka i par finns.

(Minst 4 anmälda till kategorin krävs för att det ska bli en egen klass)

Arrangör

Ride the Cow arrangeras av Friåkningsföreningen, en ideell idrottsförening med ändamålet att öka möjligheten till friåkning tillsammans med likasinnade, introducera nya personer till aktiviteten och skapa ett forum för utbyte av erfarenheter, samt att informera och utbilda om fjällmiljö och förtänksamhet i lavinterräng.

Tävlingen och föreningen grundades 2008 av Peppe och Bosse (Patric Samuelsson & Christoffer Boström), två eldsjälar som organiserat eventet sedan dess.

Inför RTC 2022 har arrangemanget av tävlingen lämnats vidare till Lovisa Rosengren och Gabriella Edebo som kommer att driva det vidare i samma anda. Inför RTC 2024 har teamet förstärkts ytterligare av Gustav Corin, Ronja Stenhöös, Peter Nilsson och Johan Lundqvist.

Från vänster: Peppe, Lovis, Gabbi & Bosse

Kontakt

Epost: kontakt(at)ridethecow.se
Instagram: @ridethecow
Facebook: @RideTheCow

Rider ready?
Ride the Cow!